Integrering av IoT-lösningar i smarta fastighetsförvaltningssystem

bg

Tillit från startups till etablerat:

Idag designas, konstrueras och renoveras allt fler byggnader som smarta byggnader för att förbättra förvaltningen av kommersiella, industriella och bostadsfastigheter.

IoT-teknik transformerar fastighetsförvaltning och underhåll på grund av stigande byggnadsstandarder och växande krav från boende och fastighetsförvaltare, vilket driver behovet av smarta lösningar. Tack vare sammankopplingen av enheter genom IoT kan värdefull data samlas in för att stödja välgrundat beslutsfattande.

När du förvaltar en stor kommersiell byggnad vill du se till att den används till sin fulla potential. Att slösa energi är trots allt att slösa pengar. Och detta är bara en av de avgörande fördelarna med att använda ett fastighetsförvaltningssystem (BMS).

Om du är ingenjör, fastighetsförvaltare eller bara intresserad av byggnadsteknik, kommer den här bloggen att förklara konceptet med en smart byggnad och dess nyckelkomponenter, inklusive fastighetsförvaltningssystem (BMS) och IoT-sensorer. 

Vi kommer också att snabbt dyka ner i hur dessa system fungerar tillsammans för att förbättra byggnadens effektivitet och dela insikter om hur vår smarta fastighetsplattform tar itu med vanliga utmaningar som fastighetsförvaltare står inför idag.

Så låt oss komma igång!

Vad är en smart byggnad?

Att möta utmaningar som energibesparingar, optimering av utrymme och upprätthållande av en produktiv arbetsstyrka kan vara avskräckande. En omfattande överblick över dina byggnader hjälper dig att identifiera områden för kostnadsbesparingar och effektivitetsförbättringar, vilket ger dig de insikter som behövs för att maximera värdet av dina fastigheter. Det är här en smart byggnadslösning kommer in. Men låt oss först definiera vad vi anser att en smart byggnad är?

Det är en byggnad som uppfyller både ägares och användares behov på ett så effektivt sätt som möjligt. Den ska tillhandahålla en säker, bekväm och energieffektiv miljö som förbättrar välbefinnandet för alla som använder byggnaden.

En smart byggnad använder avancerad teknik för att öka effektiviteten, komforten och säkerheten. Genom att integrera system som belysning, HVAC, säkerhet och åtkomstkontroll via IoT-enheter skapas en mer responsiv och intelligent miljö. En smart byggnad låter dig till exempel schemalägga när lamporna och luftkonditioneringen ska slås på.

Inom den smarta byggnadsplattformen kommer du att kunna ansluta alla byggnadens komponenter, som säkerhets- och komfortsystemen som finns i din byggnad.

Olika byggnader har dock unika prioriteringar: sjukhus fokuserar på att övervaka miljöförhållanden som temperatur och luftkvalitet för patientkomfort, medan banker betonar byggnadssäkerhet och tillgångsskydd.

Digital transformation drivs av anslutna sensorer som samlar in data om luftkvalitet, temperatur, beläggning, rörelse och cybersäkerhet. Denna data överförs via trådbundna anslutningar som fiberoptik och trådlösa nätverk som 4G och 5G.

Stora byggnader genererar mycket data genom sina olika system och utrustning, men denna data är bara värdefull om den fångas och omvandlas till användbara insikter. Genom att analysera mönster i historisk data kan AI rekommendera hur man optimerar systemdriften, förbättrar utrustningens prestanda och livslängd, eliminerar ineffektivitet och minskar energiförbrukningen och kostnaderna.

När vi fortsätter att utforska fördelarna med fastighetsförvaltningssystem (BMS) kommer du att se hur integrering av dessa tekniker kan transformera dina fastighetsförvaltningsmetoder och hålla dina byggnader igång effektivt, verkningsfullt och säkert.

Kan alla byggnader vara smarta?

Under vårt arbete med olika fastighetsförvaltare och intressenter har vi ofta diskuterat konceptet med smarta byggnader. Frågan uppstår ofta: Är smarta byggnader begränsade till storskaliga fastigheter, eller kan vilken byggnad som helst anses vara smart?

Korta svaret är att vilken byggnad som helst kan vara smart, oavsett ålder, storlek eller planlösning. De flesta tror att smarta byggnader måste vara extremt moderna, kosta skjortan eller innebära invasiv installation. 

Detta är inte fallet. IoT-teknik möjliggör omvandlingen av både nya och befintliga byggnader till smarta utrymmen, eftersom sensornetverk enkelt kan installeras och uppdateras även i äldre strukturer. 

Nyckeln till att skapa en fantastisk smart byggnad är att identifiera dina prioriteringar, oavsett om det är att öka säkerheten eller undvika energislöseri, och få tillgång till rätt data.

Vad är ett BMS-system?

Ett BMS består vanligtvis av ett centralt kontrollsystem som är anslutet till olika sensorer och ställdon placerade i hela byggnaden. Kontrollsystemet samlar in data från sensorer och använder dessa data för att justera driften av byggnadens system och utrustning i realtid.

Ett BMS kan vara fristående, vilket innebär att det bara styr en byggnad, eller det kan integreras med andra system för att styra flera byggnader eller till och med ett helt campus. Ett avancerat BMS kan också vara IoT- eller molnbaserat, hostat på en fjärrserver och nås via internet, istället för att installeras på plats.

Termerna fastighetsförvaltningssystem (BMS), fastighetsautomationssystem (BAS), fastighetsunderhållssystem (BMS) eller fastighetsenergi hanteringssystem (BEMS) används ofta synonymt inom den kommersiella fastighetsbranschen.

Fastighetsförvaltningssystem (BMS), ofta kallade byggnadsautomations- eller kontrollsystem, är sofistikerade plattformar som övervakar och reglerar en byggnads väsentliga system. Dessa system inkluderar vanligtvis värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC), belysning, säkerhet och åtkomstkontroll. Ett BMS integrerar hårdvaruenheter och specialiserad programvara för att ge fastighetsförvaltare centraliserade kontroll- och övervakningsfunktioner.

Till skillnad från annan programvara blir ett fastighetsförvaltningssystem (BMS) alltmer populärt eftersom det erbjuder fastighetsförvaltare en enda instrumentpanel för att hantera och kontrollera alla aspekter av en smart byggnad. Realtidsdata hjälper smarta byggnader att optimera energianvändningen, minska kostnaderna och öka hyresgästernas tillfredsställelse.

Eftersom varje företag fungerar olika är de mest effektiva fastighetsförvaltningssystemen de som är skräddarsydda för varje fastighets unika behov.

Vad är IoT-lösningar?

IoT-lösningar är som hjärnan i din byggnad - de är ett nätverk av smarta enheter, som sensorer och styrenheter, som arbetar tillsammans för att samla in, bearbeta och dela data om hur din byggnads tillgångar används, underhålls och hanteras. Dessa komponenter kommunicerar med varandra för att hålla din byggnad igång smidigt och samordnar allt från rutinunderhåll till oväntade överraskningar, allt baserat på de data de samlar in.

Typer av sensorer

  • Miljösensorer: Dessa övervakar temperatur, luftfuktighet, luftkvalitet och andra faktorer för att säkerställa optimala komfortnivåer inuti byggnaden.
  • Närvarosensorer: Dessa detekterar närvaron eller frånvaron av människor i specifika områden för att optimera rymdutnyttjandet.
  • Rörelsesensorer: Dessa spårar personalens rörelse inom byggnaden för att förbättra säkerhetsövervakningen.
  • Energiövervakningssensorer: Dessa mäter energiförbrukningen i olika områden och tillhandahåller realtidsdata för att identifiera och minska onödig energiförbrukning.
  • Säkerhetssensorer: Dessa detekterar obehörig åtkomst, intrång eller misstänksam aktivitet och utlöser larm för att säkerställa säkerheten.
  • Andra vanliga IoT-sensorer inkluderar vattenläckagedetektorer, brand- och rökalarm och vibrationssensorer.

Andra vanliga IoT-sensorer inkluderar vattenläckagedetektorer, brand- och rökalarm och vibrationssensorer.
Och oroa dig inte - de skickar dig ingen faktura för allt det hårda arbetet! Det bästa? En engångsinvestering i dessa smarta lösningar kan löna sig stort och spara mer på lång sikt än det någonsin kostade att sätta upp dem!

Hur implementerar man IoT-lösningar?

Att implementera IoT-lösningar i smarta byggnader kräver ett flerskiktsförhållningssätt som integrerar hårdvara, programvara och anslutning. Att hantera smarta hem och byggnader kan vara en mardröm på grund av komplexiteten och mångfalden i de inblandade systemen.

Fastighetsägare och fastighetsförvaltare har behov av en tydlig överblick över sina fastigheter, tekniker måste veta när det är fel i byggnaden och hyresgäster måste kunna styra smarta enheter som är anslutna till deras lägenheter. Huvudproblemet som människor som är involverade i att hantera och äga smarta hem har att göra med är att det finns så många smarta enhetsleverantörer. 

Till exempel kan sensorer som rökdetektorer, fönstersensorer och temperatursensorer komma från ett företag med sin egen app, medan digitala lås tillhandahålls av ett annat företag med en separat app för hantering, och så vidare. Dessutom finns det ett behov av fastighetsförvaltning när det gäller åtkomsthantering, hantering av hyresgästernas kontrakt etc. Användare vill naturligtvis ha ett enkelt gränssnitt och vill inte hantera flera appar och inloggningsuppgifter.

Med otaliga enheter och deras individuella appar är det som att jonglera med flera fjärrkontroller. Denna fragmentering gör det svårt att upprätthålla ett sammanhängande och effektivt system. Men tänk om det fanns en enda plattform som kunde styra dem alla?

zendev employees

För en av våra kunder skapade vi en lösning som sammanför alla dessa system till en smart fastighetsplattform, vilket förenklar enhetshantering, hyreskontrakt för hyresgäster och åtkomstkontroll. Vår plattform integrerar olika enheter och system, och tillhandahåller ett enhetligt gränssnitt som möjliggör sömlös kontroll och övervakning. Detta minskar inte bara komplexiteten för användarna utan förbättrar också den totala effektiviteten och funktionaliteten i fastighetsförvaltningssystemet.

Låt oss utforska en fallstudie från en av våra kunder för att se hur de tog itu med sina utmaningar inom fastighetsunderhåll och förvaltning. Efter att ha implementerat vår smarta fastighetsplattform kunde kunden effektivisera verksamheten, förbättra hyresgästernas tillfredsställelse och uppnå betydande kostnadsbesparingar.

Anpassat smart fastighetsförvaltningssystem (BMS)

Under vårt projekt kick-off-möte samlade vi in ett brett utbud av idéer och funktionsförfrågningar från våra kunder för deras nya plattform. Så den första utmaningen var att identifiera vad som var de viktigaste funktionerna för personer som skulle använda plattformen. 

Olika grupper av människor hade olika behov, alla lika viktiga. Produktägare genomförde intervjuer med representanter från varje grupp av användare (ägare, chefer, hyresgäster, etc) och kom med en lista med krav som fortfarande var mycket lång, så vi alla var tvungna att bestämma vad som är de avgörande funktionerna, var vi kan spara utvecklingstid och ändå ha en tillräckligt bra lösning, vilka funktioner som kan lösas med tredjepartslösningar etc.

När du arbetar med många integrationer (många enhetsleverantörer med sina egna datastrukturer, autentiseringsmetoder) är det alltid utmanande att se till att din applikation körs smidigt. Varje integration ger med sig sin egen uppsättning protokoll och krav som måste synkroniseras till användarvänliga applikationer. 

Vårt mål var att se till att användarna aldrig känner komplexiteten i de underliggande integrationerna, men också att göra det enkelt nog för utvecklare att hantera vår interna kod och databas. Vi bestämde oss för att det bästa sättet skulle vara att följa standarderna, så vi designade vår lösning enligt Real Estate Core-ontologin.

Nästa utmaning var att välja vilka tekniker och arkitekturdesign som bäst passade plattformens behov. Den första MVP som byggdes innan vi tog över den var väldigt enkel och dess design kunde inte stödja alla projektets mål. Den MVP:n tillhandahöll endast funktioner för att styra enheten (dvs. dörrupplåsning, temperaturkontroll, etc.). 

Efter en djupgående analys av kraven och framtida planer introducerade vi en ny arkitektur som inkluderade användningen av Neo4j-databasen för relationer istället för tidigare använda MongoDB. Detta passade perfekt för projektet på grund av hur komplicerade relationer mellan entiteter i en egenskap kan bli och på grund av att det stödjer många olika funktioner var det en utmaning att designa ett optimalt databasschema. 

Nästa sak var att välja hur vi vill hantera auktorisering och autentisering. Plattformen behövde stödja flera olika användarroller, var och en med olika behörigheter. Till exempel behöver fastighetsägare en överblick över alla sina fastigheter, möjligheten att hantera hyresavtal, tillgång till själva byggnaden, men inte möjligheten att gå in i lägenheterna eller inspektera lägenheternas interiör.

Samtidigt kan superadministratören bevilja eller återkalla hyresgästers tillgång till sina lägenheter efter behov, till exempel när hyresgäster flyttar in eller ut. Hyresgäster kan å andra sidan se och styra sina smarta enheter, inklusive att öppna och stänga dörrar och fönster, justera kylskåpets temperatur och hantera översvämningslarminställningar.

För att stödja dessa funktioner effektivt var vi tvungna att integrera säkra autentiseringsmekanismer. På grund av begränsad tid och det akuta behovet av denna funktionalitet (MVP stödde inte autentisering eller auktorisering) bestämde vi oss för att använda Keycloak. 

Det är ett öppen källkodsprojekt som tillhandahåller ett gränssnitt där användare, roller och behörigheter kan hanteras. Det tillhandahåller också API:er så att det enkelt kan integreras i din applikation. Keycloak tillhandahåller så många användarhanteringsalternativ och stöder alla större protokoll och lämnar fortfarande tillräckligt med flexibilitet samtidigt som utvecklingstiden sparas.

Genom att säkerställa säker och effektiv hantering av byggnadssystem gynnas alla av att använda ett fastighetsförvaltningssystem (BMS):

  1. Fastighetsägare: Ett BMS ökar fastighetsvärdet genom att öka effektiviteten, minska driftskostnaderna och främja hållbarhet, vilket kan leda till ökat fastighetsvärde.
  2. Anläggningsförvaltare: Ett BMS effektiviserar hanteringen av komplexa byggnadssystem genom att tillhandahålla en enda plattform för datainsamling, analys och kontroll, vilket gör hanteringen mer effektiv och proaktiv.
  3. Användare: Med ett BMS får användarna en bekvämare och mer produktiv miljö. Systemet optimerar belysning, värme och kyla baserat på realtidsdata, vilket förbättrar den totala komforten och välbefinnandet.

Vår smarta fastighetsplattform integrerar och automatiserar olika system för att göra fastighetsförvaltningen enklare och effektivare. Den ansluter olika system och tekniker som HVAC (värme, ventilation, luftkonditionering), energi och belysning, vilket sparar tid och förbättrar hållbarheten. 

Detta innebär att du kan automatisera rutinuppgifter, som att justera belysningen baserat på beläggning eller tid på dagen. Detta frigör inte bara din tid för att fokusera på mer strategiska FM-uppgifter, utan säkerställer också att din byggnad drivs med maximal effektivitet utan konstant manuell inblandning. Kontakta oss för att se hur vår anpassade plattform kan förbättra din byggnads prestanda.

Slutsats
 

Definitionen av "smarta byggnader" utvecklas varje år i takt med att ny teknik dyker upp. Numera leder IoT-tekniken vägen och transformerar hur vi hanterar och interagerar med byggnader för att göra dem smartare, säkrare och mer hållbara. Det som ansågs smart 2010 verkar föråldrat idag. På Zendev tror vi att genom att vara fokuserade på ägares och hyresgästers affärskrav - såsom säkerhet, ren luft, energieffektivitet och flexibilitet - kan vi konsekvent leverera smartare och mer värdefulla byggnader.

Även om smarta byggnadsrenoveringar tar tid och pengar, är fastighetsbranschen tydligt på väg i den riktningen. Fastighetsägare och förvaltare bör prioritera den teknik som bäst tjänar dem och deras hyresgäster.

Vill du dyka djupare ner i BMS, IoT-enheter och hur Zendev kan hjälpa till? Kontakta ZenDev-teamet här!
 

Projekt

software development for facility management

Medvetna om att allt måste finnas i digital form, i en så kallad "digital tvilling", byggde vi en plattform för facility management.

Mjukvaruutveckling

scroll-to-top